EXPUR SA

Creata în anul 1972, Expur S.A. a devenit o importanta companie romaneasca. De-a lungul anilor, aceasta a devenit una dintre cele mai importante societăţi din România, specializate în procesarea seminţelor oleaginoase, beneficiind de o capacitate de procesare anuală de 380.000 tone de seminţe oleaginoase.
În prezent, societatea procesează, în principal, două tipuri de materia primă, şi anume seminţe de floarea soarelui şi rapiţă, fiecare dintre acestea având randamente distincte în ceea ce priveşte producerea de uleiuri şi şroturi.

În cele de mai jos sunt prezentate principalele etape înregistrate în evoluţia sa de Expur, o societate de succes, aflată în continuă dezvoltare:

1972:
Expur S.A. şi fabrica de procesare a seminţelor de soia sunt create la Urziceni (capacitate de producţie: 550 tone/zi).
1990:
Expur face obiectul unei reorganizări şi este înregistrată în Registrul Comerţului din judeţul Ialomiţa. Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) devine acţionarul majoritar.
1997:
Grupul Alimenta achiziţionează societatea Expur de la Guvernul României.
1998:
Expur cumpără silozul de la Urziceni, adiacent fabricii în scopul depozitării materiilor prime.
2001:
Expur cumpără silozul de la Dragalina, extinzându-şi astfel capacitatea de stocare.
2004:
Expur cumpără fabrica din Slobozia cu două linii de procesare a seminţelor oleaginoase (capacitate de 800t/zi) precum şi silozul adiacent în scopul stocării de seminţe.
2006:
Expur S.A. modifică una dintre liniile de la fabrica din Slobozia pentru a procesa 450 de tone de seminţe de rapiţă pe zi, sporind astfel capacitatea zilnică totală la 900 tone/zi de seminţe de rapiţă şi/sau floarea soarelui. De asemenea, în apropiere de fabrica din Slobozia, este construit un nou siloz din metal cu o capacitate de 44.000 tone destinat depozitării mai multor tipuri de seminţe şi se demarează construcţia unei instalaţii de biodiesel în continuarea fabricii din Slobozia.
2008:
Expur achiziţionează cel de-al şaselea siloz, în Dragoş Vodă, mărindu-şi şi mai mult capacitatea de stocare şi se demarează lucrările de mărire a capacităţii de procesare a fabricii din Slobozia. Noua linie de îmbuteliere de 10.000 sticle/oră devine operaţională.
2009:
Expur încetează producţia la fabrica de la Urziceni din cauza lipsei de materii prime disponibile. Această situaţie se datorează faptului că fermierii locali sunt forţaţi să înceteze producerea de soia din cauza regulamentelor europene în vigoare, conform cărora cultivarea de seminţe soia modificate genetic este interzisă.
Expur începe producţia de biodiesel şi plănuieşte efectuarea primei livrări de produs finit.
2010
Expur este achiziţionată de Saipol, lider francez în procesarea de seminţe pentru uleiuri şi rafinare, parte a grupului Avril.
2012
Expertiza Expur consta in: Seminte oleaginoase, seminte oleaginoase procesate, imbuteliere ulei comestibil, productie biodiesel, rafinare ulei
2013
Expur a cumparat divizia de ulei imbuteliat de la Cargill (incluzand brandurile Untdelemn de la Bunica si Olpo). Untdelemn de la Bunica este lider de piata intre brandurile de ulei imbuteliat de floarea soarelui.

Pentru mai multe detalii accesati site-ul oficial al companiei: http://www.expur.ro/

Expur client Elnet Security