AEROPORTUL IASI

Aeroportul Iasi este persoana juridica română având sediul în mun. Iaşi, str. Moara de Vânt, nr.34, jud. Iaşi. Forma de organizare este cea de regie autonomă care se organizează și funcționează pe bază de gestiune economică.

Sursele de finanțare se asigură din venituri proprii și, în completare, prin transferuri de la bugetul de stat, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare și cu statutul regiei, aprobat prin HG nr. 398/1997.

Aeroportul Iaşi are ca obiect principal de activitate efectuarea de prestații, servicii, lucrări de exploatare, întreținere, reparare, dezvoltare şi modernizare a bunurilor din patrimoniul său, aflate în proprietate sau în concesiune, în vederea asigurării condițiilor pentru sosirea, plecarea şi manevrarea la sol a aeronavelor în trafic național şi/sau internațional, asigurarea serviciilor aeroportuare pentru tranzitul de persoane, mărfuri şi poştă, precum şi servicii de interes public național.

Având locaţia în nord estul Moldovei, pe un deal înalt de 180m, Aeroportul Iasi este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din România. Chiar din anul 1905 aveau loc, pe o pistă de iarbă mai mult sau mai puţin adecvată, întreceri artistice aviatice cu pionierii aviaţiei romantice, susţinută in acea perioadă de Casa Regală.

În timpul perioadei interbelice, între Primul Război Mondial şi al doilea Război Mondial, zona Iaşi şi-a câştigat statutul ei reprezentativ comercial în 1926, când orarul zborurilor a fost oficializat pe ruta Bucureşti-Galaţi-Iaşi şi Chişinău. Zborurile erau operate de avioanele DeHavilland cu două motoare şi elice, având capacitatea maximă de 14 scaune. Până la începutul celui de-al doilea război mondial, această rută a fost exploatată constant, dar odată cu bombardamentele masive asupra Iaşului, când aeroportul a fost deasemenea distrus, întreaga zonă a devenit greu accesibilă

În anul 1969, Aeroportul Iaşi este modernizat, ca parte a unui program naţional de reabilitare a mai multor obiective strategice. O pista de beton este construită, cu o lungime totală de 1800m, cu un balizaj modern şi cu un terminal pentru pasageri. Cu noile dotări tehnice, Aeroportul Iaşi a reluat competiţia comercială naţională, în timp ce Compania Tarom opera în mod curent zilnic pe destinaţii ca Bucureşti, Arad, Timişoara şi Cluj.

Pentru mai multe detalii accesati site-ul oficial al companiei: http://www.aeroport.ro/

Aeroport Iasi client Elnet Security