Ghid orientativ pentru angajarea unei garzi de corp.

Uncategorized No comments
featured image

“Ghid orientativ pentru angajarea unei garzi de corp. “

By Catalin Tanase

Acest Ghid are un caracter orientativ, consultativ si reprezinta o serie de sfaturi exprimate voluntar, bazate pe experienta personala. Continutul nu reprezinta o regula certificata sau completa de verificari ce premerg unui contract de angajament. Informatiile prezentate contin pareri personale, subiective, supuse omisiunii sau neantelegerii termenilor specifici. Ghidul se adreseaza atat celor pe care ii vom numi generic Clienti, respectiv Beneficiari sau Consumatori de asemenea servicii, cat si profesionistilor din domeniu, care ofera astfel de servicii.

Primul si cel mai important sfat pentru Clientii care se hotarasc sa apeleze la serviciile unei garzi de corp profesioniste, este sa faca abstractie de tot ce au vazut si retinut din filmele cu James Bond sau Jason Bourne.

Sa intelegi faptul ca securitatea personala este un serviciu profesional, iti va mentine asteptarile la un nivel realist.

Urmand instructiunile acestui ghid, vei avea la indemana o cale prin care sa te asiguri ca o sa stii cum sa gasesti pe cineva cu adevarat calificat sa protejeze viata, siguranta si starea de bine a unei persoane. Un lucru pe care trebuie sa-l cunosti este ca in Romania, denumirea ocupatiei este de “agent garda de corp”… dar in realitate ea se refera la o plaja foarte larga de subsegmente si fise de activitati diferite, in functie de calitatea si nevoile Clientului!

In Romania de azi, aceasta ocupatie se desfasoara sub forma de servicii puse la dispozitie de catre firmele specializate de paza si protectie si inca nu este o meserie liberala individuala, independenta, precum cea a detectivilor particulari sau evaluatorilor de risc la securitate fizica, desi sub diferite forme legislatia permite persoanelor juridice denumite Unitati, sa-si infiinteze propriul sistem de paza.

Asadar, inainte sa trecem la urmatorul pas, intra putin pe internet si descarca-ti urmatoarele documente, pentru ati face o imagine asupra cadrului legal al lucrurilor pe care urmeaza sa le discutam:

– Legea 333 / 2003
– HG 301 / 11.04.2012
– Regimul juridic al armelor şi muniţiilor este reglementat de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 425 din 10 iunie 2014) şi de H.G. nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 241 din 23 martie 2005), cu modificările și completările ulterioare, de HG 1914/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor cap. VI din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor (publicată în Monitorul Oficial nr.1050 din 29 decembrie 2006) şi de O.G. nr.26/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 628 din 29 august 2008).

In continuare, o sa vorbim despre informatii pe care n-o sa le gasesti in nici o lege sau manual publicat deocamdata la noi!
Avand la baza denumirea “Servicii de Protectie Persoane”, securitatea personala se imparte, asa cum am mai spus, in cateva specialitati concentrate / adresate particularitatilor & necesitatilor tipului de persoana protejata / Client.
Avand la indemana metodele pe care o sa ti le pun la dispozitie, o sa-ti dai seama ca totusi nu este asa de greu sa gasesti un profesionist care sa se potriveasca nevoilor tale.
Exista specialisti care sunt antrenati sa protejeze persoane cu functii executive intr-o firma / corporatie, politicieni, demnitari sau familii bogate si in afara serviciilor prestate de diversele unitati speciale ale statului.
Cei calificati sa presteze aceasta munca in privat, sunt obisnuiti sa actioneze cat mai putin vizibil, sunt capabili sa se adapteze oricarui mediu, sa ramana cat mai putin observati si pe cat posibil sa nu-ti deranjeze viata privata!

Spre deosebire de Marea Britanie, in celelalte tari europene nu exista standarde impuse de catre o Autoritate profesionala civila practicilor din acest domeniu, iar meseria in sine o gasim descrisa ca: Protectie Apropiata, Protectie Executiva, Protectie Persoane, Servicii de Protectie, Protectie Personala, Securitate Personala, Garda de Corp sau Bodyguard.

Asemanator angajatilor care lucreaza in acest domeniu pentru stat, operatorii civili profesionisti care activeaza in privat sunt proactivi, inteligenti, educati, antrenati in primul rand sa previna si doar in cazuri speciale sa intervina, pentru mentinerea integritatii si starii tale de siguranta, spre diferenta de garzile de corp masive si impunatoare pe care le vezi la televizor in compania unor artisti celebri, acestia din urma fiind obisnuiti doar sa reactioneze in urma unor provocari sau, in cel mai rau caz, sa fie doar martorii faptului intamplat.
Acestea fiind zise, sa nu ai impresia ca toti cei care ti se vor prezenta la interviu cu un certificat de “agent de securitate garda de corp” in mana si arata bine, sunt si pregatiti in meseria asta!
Majoritatea scolilor care ofera aceasta calificare in Romania, nu pretind alte standarde din partea elevilor , mai mari decat cele impuse de lege, ceea ce inseamna ca nu te poti baza pe pregatirea lor oferita contra unei sume de 100 euro, pentru un astfel de curs.
Indiferent de scoala unde a urmat cursul candidatul tau, asigura-te ca pe certificatul lui sunt trecute numele instructorilor cu care s-a pregatit sau fa rost de ele, apoi treci la verificarea renumelui acestora.
Deasemenea, doar pentru ca cineva a lucrat la SRI, SPP, armata sau in misiuni de mentinere a pacii, ca insotitor sau escorta VIP ori coloane oficiale, asta nu inseamna obligatoriu ca este pregatit psihic, antrenat sau ca are calitatile necesare sa lucreze ca operator de securitate pentru protectia personala, la o persoana privata in conditiile din Romania.
Totusi, in cazul in care iti prezinta o asemenea experienta, fapt care este un lucru foarte bun si de luat in seama, cere-i sa-ti detalieze rolul pe care l-a avut el in acele structuri.
Daca ti se spune ca e secret si nu au voie sa-ti vorbeasca despre asta, inseamna ca te mint si ca e posibil sa nu fi avut o functie operativa in sistemul respectiv.
Ceea ce este intr-adevar secret, sunt misiunile la care au luat parte si nu functia / rolul pe care a fost angajat.
Cere cate o copie dupa cartea de identitate, permis de conducere, studii si certificate profesionale din partea fiecarui candidat, apoi un cazier, iar cu ajutorul acestor documente procedeaza la verificarea unui back-ground, sau angajeaza pe cineva pentru asta (consultant, detectiv particular).
Pasul urmator este sa organizezi un interviu privat cu cei ramasi pe lista dupa verificarile preliminare, dar nu inainte de a-i cere fiecaruia din ei sa semneze un contract de confidentialitate (Agrement de pastrare a secretului profesional) referitor la informatiile / datele tale personale.
In cadrul interviului verifica urmatoarele:

# Experienta specifica in domeniul protectiei persoanei;

# Pune intrebari despre cum ar putea sa-ti demonstreze aceasta experienta prin detalii verbale si cere-le raspunsuri despre:
– cum obisnuiesc sa se comporte in preajma ta;
– la ce distanta o sa stea in functie de diverse situatii;
– in ce fel o sa se ocupe de pregatirea misiunilor / deplasarilor / intalnirilor;
– care o sa fie pozitia lor pe timpul deplasarilor cu masina / pe jos;
– ce relatie o sa aiba cu soferul tau (daca e cazul);
– care sunt masurile de prevenire si contracarare pe care o sa le ia in cazul unui atac / unei amenintari la integritatea ta sau a imaginii tale;
– ce cunostinte au despre securitatea fizica si sistemele de paza sau control acces;
– ce pregatire au in tehnicile de conducere preventiva sau evaziva;
– ce pregatire au si ce dotari folosesc pentru protectia apropiata (cursuri de arte martiale, tactici de control a multimii, etc);
– ce cunostinte au despre legislatia care reglementeaza activitatea lor;
– ce cunostinte au despre acordarea primului ajutor;

# Nu impune o limita de varsta. Acest criteriu nu reprezinta un ascendent, daca conditia lui fizica ii permite sa mai respire normal dupa ce:
– te-a insotit in jogging-ul de dimineata;
– a facut fata provocarilor escapadelor tale montane sau sportului tau preferat la care e nevoit sa participe indeaproape pentru a-si putea asigura prezenta fata de Client intr-o limita sigura de apropiere necesara protectiei nemijlocite;

# Intreaba-l despre “numele mari”, “sonore” , carora le-a oferit protectie pana la tine. Daca iti da o astfel de lista, in majoritatea cazurilor relatia avuta cu fostii Clienti poate fi verificata contactand compania in care acestia lucreaza, biroul institutiei guvernamentale sau asistentul personal al VIP-ului respectiv.

# Atentie! Daca un candidat incepe sa-ti dezvaluie informatii personale despre fosti Clienti, este posibil ca in aceasta situatie sa incalce termenii intelegerii de confidentialitate avute cu respectivele persoane!

# In acelasi timp, nu trebuie sa ai foarte multa intelegere pentru raspunsurile de genul: “Nu pot da informatii despre identitatea fostilor mei Clienti din motive de confidentialitate.”
Un bun profesionist va fi atent cu datele pe care le divulga despre fostii clienti / protejati, dar va gasi intotdeauna abordarea potrivita pentru ca in relatia cu tine sa-ti ofere posibilitatea de a verifica anumite date despre acestia, fara ca in acest fel sa incalce termenii de confidentialitate asumati.

# In general, cauta sa verifici la ei urmatoarele calitati / trasaturi:
confidentialitate, integritate, sinceritate, incredere, discretie, comportament adecvat diverselor situatii, tinuta, atentia pentru detalii, reactii normale, capacitate de adaptare, disponibilitate la deplasari si program prelungit sau atipic, inteligenta, rabdare, implicare, experienta, cunostinte despre activitatea de protocol, credinta / religia.

# Evita candidatii cu urmatoarele trasaturi: personalitate razboinica, laudarosi, atotstiutori, hiperactivi, cu un ego exagerat!

# In principiu, persoana pe care urmeaza sa o angajezi, trebuie sa se potriveasca (sa nu-i vina greu sa se adapteze / integreze) stilului tau de viata, sa fie pregatita sa se imbrace si sa se poarte ca tine si ca ceilalti din cercul tau de apropiati …si sa fie agreat de acestia!

In cazul in care tratezi angajarea prin reprezentantul unei firme de paza, evita-i pe cei care in mapa / documentul de prezentare al firmei isi fac reclama cu imagini in care apar: ninja, samurai, agenti secreti, ofera pretul cel mai mic de pe piata, au oferte de reduceri de pret, sau posteaza cate o arma pe fiecare pagina!

Ajuns la finalul acestui scurt ghid orientativ despre cum sa-ti angajezi o garda de corp, trebuie sa fac o ultima precizare.
Cel mai important lucru intr-o astfel de relatie este comunicarea! Fara ea nu exista Increderea! Fara Incredere nu exista o relatie corecta sau de durata!

In momentul in care iti incredintezi viata, integritatea, siguranta, linistea si starea ta de bine unei garzi de corp, trebuie sa fii sincer cu aceasta despre provocarile & amenintarile deja existente sau previzibile la persoana ta, pentru ca altfel nu va putea sa te protejeze si pericolul va va astepta / surprinde pe amandoi deopotriva, fara vreo posibilitate de prevenire.

In incheiere, imi exprim speranta ca acest ghid va ajunge sa fie folositor unora dintre voi, urmand ca intr-un articol viitor sa revin cu o continuare fireasca a subiectului de astazi si anume cu un alt ghid care sa trateze sfaturi despre relatia dintre Client si garda sa de corp, in vederea stabilirii unor conditii / reguli necesare pentru dezvoltarea unei colaborari optime, corecte si de durata!

 

 

Adauga comentariu